Hitta din resa

TÄLLBERG & DALARNA 4 DAGAR

 

Att bo fint i vacker natur i Tällberg är härligt. Från hotellet, intill Siljan, med milsvid utsikt över sjön, njuter vi av våra dagar i Dalarna. Detta är ett område som har mycket på sin repertoar. Vad sägs om Carl Larsson, Vasaloppsmuseet, Jobs handtryck och Hildasholm? På ditvägen besöker vi Skultuna messingsbruk och på hemvägen stannar vi i en av Sveriges idyller, Nora. Vi kommer också att bjudas på lite nostalgi på Skoindustrimuseet i Kumla, en rolig bit av svensk skoindustri. En resa med trevligt upplägg och boende.

 


 

Visa program

Dag 1 Hemorten – Tällberg

Det blir paus för kaffe och i Västerås stannar vi för lunch. Vi fortsätter sedan till Skultuna för besök på messingsbruket. Bruket ligger sedan fyra sekler på samma ställe i en förtrollande dalgång längs Svartån i Västmanland. Här erbjuds oslagbara fabrikspriser på ett stort sortiment från ett 20-tal kända leverantörer och självklart Skultunas eget. Vi får en kort information och därefter egen tid att titta runt och besöka butiken. Vi kör sista biten mot Tällberg och kommer snart fram till vårt hotell för tre nätter; Quality Spa & Resort Dalecarlia. Vi blir tilldelade rum i den nya delen där det finns hiss tillgänglig. Här äter vi gemensam middag alla kvällarna. 52 mil från Småland.

 

Dag 2 Utflyktsdag

Flera intressanta besök väntar oss idag. I Rättvik finns Nittsjö Keramik, ett av vårt lands äldsta hantverksföretag och välkänt för många. Vi gör ett besök i deras butik innan resan fortsätter utmed Siljan mot Mora – Vasaloppsstaden. Mora har sedan 1994 ett Vasaloppsmuseum där besökarna får en bred bild av Vasaloppets långa historia på ett underhållande och interaktivt sätt. Efter lunch och egen tid i centrum rundar vi Siljan och kör vidare mot Gesundaberget med sin vidunderliga utsikt över Siljan. I Leksand hittar vi Jobs Handtryck där de blomstrande tygerna än i dag trycks för hand. Jobs Handtryck tillverkar tidlösa klassiska tyger, utan att snegla på vare sig mode eller inredningstrender. Här är det istället konstnärens uttryck och hantverket som står i centrum. Efter detta besök har vi nära till Tällberg där vårt vilsamma hotell väntar. 12 mil.

 

Dag 3 Utflyktsdag

Idag lägger vi fokus på Sundborn och Hildasholm! Först Carl Larsson-gården i Sundborn där vi får en guidad visning. Vi kliver in i det mytomspunna hemmet och får uppleva den fantastiska atmosfären på nära håll. Vi ”möter” den livliga familjen Larsson med Carl och Karin i spetsen, ett av förra sekelskiftets mest berömda kändispar. Deras liv och konstnärskap har kommit att prägla bilden av Sverige både här hemma och utomlands. Vägg i vägg med Carl Larsson-gården finns Hyttstugan där lunchbuffén står uppdukad. Efter ett kärt besök i Sundborn väntar så Hildasholm i Leksand. Detta var Axel Munthes morgongåva till Hilda och blev med tiden ett boende framförallt för Hilda och sönerna. Trädgården var hennes främsta intresse. Ett intresse som hon fick tidigt då hon växte upp med klassiska trädgårdar omkring sig i England, Frankrike och Italien. Hildasholm är unik och liknar inga andra gårdar i Dalarna. Vi får en visning i trädgården och dricker avslutningsvis lite välsmakande eftermiddagskaffe innan vi återvänder till Tällberg. 15 mil.

 

Dag 4 Tällberg – Hemorten

Pittoreska Nora är dagens första mål. Lokalguide möter upp för att ta oss med på en promenad i den gamla trästaden. Det är som att kliva in i förra sekelskiftet med kullerstensgator och välbevarade låga hus. Innan vi lämnar staden äter vi lunch och smakar kanske även Noras egentillverkade glass NoraGlass! Vi fortsätter till Kumla, känd för sin skoindustri och för Svenska Skoindustrimuseet. Det är det enda skoindustrimuseum i norra Europa med egen tillverkning av skor. Förutom utställning så finns det dagligen en nåtlerska och en skomakare med tillverkning av slippers, snörskor och ökenkängor. Närke och speciellt Örebro och Kumla kan man säga ha varit skotillvekningens mecka. Som allra mest har det funnits över 120 skotillverkare i området. Vi fortsätter utmed Vättern och gör paus för eftermiddagskaffe. Efter en resa med varierat program och intressanta besök åker vi de sista milen till våra hemorter. 46 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
Inga avgångar just nu...

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 3 övernattningar med frukost
 • Middag dag 1 t o m dag 3
 • Lunch dag 3 och 4
 • Eftermiddagskaffe dag 3
 • Besök med visning på Vasaloppsmuseet
 • Besök på Skultunna Messingbruk
 • Visning på Jobs Handtryck
 • Guidad visning på Carl Larsson-gården
 • Guidad tur hus- och trädgård på Hildasholm                                                                                                                                       
 • Entré till Kumla Skoindustrimuseum
 • Övriga besök enligt programmet                                                                                                                                                
 • Reseledarservice

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 090:-
Tillägg avbeställningsskydd 100:-
Tillägg platsbiljett i bussen 100:-

 

Boende

Destinationshotell Dag 1 - 4
Quality SPA & Resort Dalecarlia

TÄLLBERG, Sverige

Tällgårdsgattu 21, 793 70 Tällberg
0247-891 00
www.nordicchoicehotels.se/Quality-Resort/Quality-Spa--Resort

Våningar: 3 Rum: 96 Hiss finns i huvudbyggnaden.
Bad/dusch/wc, hårtork, minibar, TV, telefon, sittmöbel. Byxpress och strykrum finns tillgängligt.
Intill hotellet finns SPA med fri entré till relax med pool, bastu mm.
Restaurang finns och nattöppen reception till viss del.