Hitta din resa

JÄMTLAND & TRONDHEIM, 6 DAGAR


 

 

En trevlig kombination av resmål väntar i Sverige och i Norge! Vi bor vackert på Quality Hotel Frösö Park på Frösön med en bedårande utsikt över Storsjön och fjällvärlden. På jämtska betyder ordet kava ”att ta sig fram” i ur och skur och vid målet väntar belöningen. Och det kan man verkligen säga att vi får på denna resa. Här i Jämtland och i Trondheim bjuds vi på både vacker natur och intressanta besök.

 


 

Visa program

Dag 1 Hemorten - Mora

Vi stannar för kaffe och lunch på trevliga ställen under förmiddagen. Resan fortsätter mot Mora i Dalarna. Sen eftermiddag är vi framme vid hotell Mora Parken. Vi tilldelas våra rum och samlas senare för att äta gemensam middag på hotellet. 50 mil.

 

Dag 2 Mora - Frösön

På väg mot Åre tar vi paus för kaffe vid Mossbo Stenar i Överhogdal. Här kan vi också köpa smycken och hemslöjd från egen tillverkning. Gränsen till Jämtland passeras och vi är snart i Persåsen där vi besöker Wikners Konsthantverk, som specialiserat sig på annorlunda möbeltillverkning i trä. Här ritas och designas inredningar och möbler helt efter kundens önskemål och i gallerian finns deras egna konsthantverk till beskådning. Vi avslutar besöket med lunch och fortsätter sedan till Orrviken och Moose Garden där vi kommer att få kontakt med älgar som finns i en inhägnad. Det är ett turistföretag som också tillverkar papper av älgspillning och producerar älgmjölk. Vi fortsätter mot Frösön som är den största ön i Storsjön och som på jämtska kallas för Frösöya. Innan järnvägen kom till Östersund 1879 var detta under närmare tusen år Jämtlands centralort. Här finner vi också Wilhelm Peterson-Bergers hem, Sommarhagen. Vårt boende i tre nätter sker på Quality Hotel Frösö Park som ligger vackert beläget på ön. På kvällarna ingår gemensam middag. 31 mil.

 

Dag 3 Utflyktsdag

Vi gör idag utflykter i närområdet till olika besöksmål. Först besöker vi Mus-Olles Museum. Där finns ett gediget samlande som Per-Olof Nilsson eller Mus–Olle började med omkring sekelskiftet. Efter sin död 1955 lämnade han ca 150 000 föremål till Ytterå Hembygdsförening, en fascinerande utställning att se. Vi fortsätter färden och kommer förbi Åre och mäktiga Åreskutan, som från toppen är 1420 meter hög. Runtomkring finns den västjämtska fjällvärlden som ligger milsvid framför en. Ett annat speciellt och vackert naturfenomen är Tännforsen, ett av Sveriges största vattenfall med en total fallhöjd på 38 meter. Fallet och dess speciella omgivning har genom århundraden inspirerat skribenter, konstnärer och turister. Vid vårt besök tar vi en promenad, lyssnar och tittar, det är en svårslagen upplevelse! Efteråt äter vi lunch på Tännforsens servering. Sedan återvänder vi till Östersund och Frösön. 20 mil.

 

Dag 4 Frösön – Trondheim - utflyktsdag

Tidig morgon tar vi bussen mot Norge och passerar bland annat Storlien innan vi når gränsen. Trondheim är huvudorten i Trondheims kommun och säte för biskopen i Nidaros stift. Det är Norges tredje folkrikaste stad, den grundades redan 997 och tjänade som norsk huvudstad fram till 1217. Staden kallades ursprungligen Nidaros vilket betyder Nidälvens mynning. Trondheim var namnet på området kring fjorden men Nidaros var dock det som användes som ortsnamn. Vår lokalguide berättar mer om stadens historia under vår rundtur. Vi kommer också att besöka den pampiga Nidarosdomen som stod klar 1320. En medeltida katedral som efter Uppsala domkyrka är Skandinaviens största kyrka. Den har varit ett viktigt säte för ett ärkebiskopsdöme som sträckte sig över stora delar av Norden och är fortfarande ett mål för många pilgrimsvandringar. Trondheim är en stad som växer, inte bara tack vare sina universitet och högskolor utan också för närhet till vägar, järnväg och flygplats. Sist men inte minst, staden är också känd för att bland annat skådespelerskan Liv Ullman har vuxit upp här.  Efter en dag i Norge återvänder vi till vårt hotell där också middag väntar oss.52 mil.

 

Dag 5 Frösön - Gävle

Efter frukost tar vi plats i bussen och fortsätter vår resa mot Gävle. Vi gör bland annat stopp för lunch på Hembygdsgården i Ljusdal och besöker Garnbutiken i Kilafors. Här får vi en kort historik och information om det som säljs idag. Ett riktigt eldorado bland garner. I skaplig tid kommer vi fram till Gävle och vårt centrala hotell, Clarion Hotell Winn. Då vi har fått våra rum och en stunds vila äter vi en gemensam middag på hotellet. 40 mil.

 

Dag 6 Gävle – Hemorten

På resans sista dag stannar vi först i Uppsala och får egen tid i centrum. Vi gör en kort rundtur och får se Fyrisån, domkyrkan och slottet för att nämna några sevärdheter. Resan fortsätter och vi stannar för lunch på Wreta Gästgiveri på Wreta Gård i Ålberga. Efteråt kör vi de sista milen till hemorterna och vi känner oss nöjda efter en resa med naturupplevelser, intressant historia och trevliga besök. 52 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-08-22 Fullbokad 7.190 kr6.990 kr G Väntelista

 

Allt detta ingår i priset

  • Bussresa
  • 5 övernattningar med frukost
  • Lunch dag 2, 3, 5 och 6                         
  • Middag dag 1 t o m 5
  • Utflykter enligt programmet
  • Lokalguide i Trondheim
  • Entré till Nidarosdomen
  • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg  1520:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
Mora Parken Hotell och Konferenscenter

MORA, Sverige

Parkvägen, 792 37 Mora
0250-276 00  
www.moraparken.se

Våningar: 1 Rum: 73
Dusch/wc, telefon, radio, TV och hårtork.
Hotellet har relax, bastu, restaurang och bar. Centralt beläget, 800 meter till centrum.
Naturskönt beläget hotell i modern dalastil.

Destinationshotell Dag 2 - 5
Quality Hotel Frösö Park

FRÖSÖN, Sverige

Cronstads väg 2, 832 56 Frösön
063-16 50 00
frosoparkhotel.se/


Övernattningshotell Dag 5 - 6
Clarion Hotel Winn

GÄVLE, Sverige

Norra Slottsgatan 9, 801 38 Gävle
026-64 70 00  
www.clarionwinngavle.se

Våningar: 3  Rum: 200 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.