Hitta din resa

STAVANGER, LYSEFJORDEN & TELEMARK, 6 DAGAR

 

Följ med och upplev det fantastiska Sörlandet. Vi börjar i oljehuvudstaden Stavanger som med sin gamla stadsdel har en unik miljö med sina karakteristiskt vitmålade trähus. Vi åker båt på Lysefjorden, ser vattenfall som störtar rakt ner i den mörkblå djupa fjorden, getter som är ute och vandrar,  och den mäktiga  ”Preikestolen” som syns högt där uppe. Lugnet och skönheten blir som balsam för själen. Vi reser även i ”Hjältarnas fotspår” över fjället till det charmiga landskapet Telemark och får en historielektion om vad som verkligen hände i tungvattenfabriken 1943.

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Arendal

Med uppehåll för fika passerar vi Västergötland på vår väg mot norra Bohuslän.

Från Strömstad ska vi åka med Color Lines färja som ska ta oss genom den Bohuslänska skärgården, förbi Kosteröarna och vidare över Oslofjorden. Ombord finns det tid att äta lunch och kanske göra inköp i taxfreebutiken. Efter 2,5 timmes båtresa anländer vi till ”valfångarstaden” Sandefjord.

Vi rullar vidare för färd söderut längs den vackra norska skärgårdskusten till Arendal, där checkar vi in på Thon Hotel. Gemensam middag på hotellet. Efter maten kan det vara skönt att ta en promenad i den historiska stadsdelen Tyholmen där vårt hotell ligger. Småland-Arendal 50 mil

 

DAG 2 Arendal – Stavanger

Efter en god frukost fortsätter vi längs Sörlandskusten och vidare förbi Kristiansand och Mandal, Norges sydligaste stad. Vi stannar vid Helleren, gården under överhänget  som är ett känt ”Norgemotiv”. Vi fortsätter norrut längs den vackra kustvägen mot Egersund, Bryne och når slutligen Norges oljehuvudstad Stavanger. Vi ska bo två nätter på Clarion Hotel.

Eftermiddagen är fri för egna strövtåg. Gör ett besök på något av stadens många museum eller slå dig ner i hamnen på någon av alla de pubar och restauranger som finns. Gemensam middag på hotellet. Arendal-Stavanger 30 mil

 

DAG 3 Utflyktsdag

Efter frukost möter vår lokalguide upp, som under förmiddagen tar oss runt i Stavanger.

Vi gör ett intressant besök på Norsk Oljemuseum. Tar en gemensam promenad längs kullerstensgatorna i den gamla stadsdelen ”Gamle Stavanger”  med sin vackra trähusbebyggelse från 1700-talet.

Vi ser bland annat domkyrkan som är den äldsta katedralen i Norge, åker till monumentet ”Svärd i sten” som minner om Kung Harald Hårfagre som enade Norge. Om vädret är med oss gör vi även en tur till Ullandhaugstornet för att beskåda utsikten. På kvällen gemensam middag. 5 mil.

 

DAG 4 Stavanger – Lysefjorden - Vrådal

Efter frukost lämnar vi Stavanger. Denna dag blir för många höjdpunkten på resan. Vi går ombord på färjan som från Lauvvik skall ta oss hela sträckan in genom den mäktiga Lysefjorden.  Vi ser storslagna naturupplevelser från sjösidan såsom vattenfall, idylliska små öar, vyer över de branta bergsväggarna som stupar ned i fjorden och den berömda Predikstolen som tornar upp sig 604 meter ovanför fjorden.  Vi kliver av båten i Lysebotn, längst in i fjorden. Härifrån fortsätter resan med buss, via 28 ”hårnålskurvor” upp till Öygardstölen och restaurang  ”Örnnästet” med sin magnifika utsikt på 640 meters höjd. Vidare ner mot Setesdalen till Telemark och vackert belägna Quality Straand Hotel & Resort i Vrådal.  Njut av omgivningarna och kanske även hotellets pool och wellnescenter. Kvällen avslutas med middag på hotellet. 35 mil.

 

DAG 5 Utflyktsdag Rjukan och Telemark

Vi reser i ”Hjältarnas fotspår” över fjället till Rjukan och besöker  Vemork  som  1911 var världens första kraftverk. Idag är här även ett industriarbetarmuseum. Vi får en intressant inblick i vad som verkligen hände här 1943 när ”Hjältarna från Telemark” stoppade Nazi-Tysklands planer på att utveckla världens första atombomb. Vi passar också på att äta lunch.

Om vädret tillåter går färden vidare över Gausta, en av Nordeuropas högst belägna vägar. Åter till vårt mysiga hotell i Vrådal. Middag på hotellet. 25 mil.

 

DAG 6 Vrådal - Hemorten

Idag börjar vi vår resa hemåt. Men först åker vi till Porsgrund för ett besök i porslinsfabriken.

Den etablerades 1885 och är känd för sin fokus på design, hantverk och kvalitet.

Därefter kör vi till Sandefjord och tar färjan tillbaka till Strömstad. Under dagen blir det givetvis tillfälle för mat och kaffepauser. Med många vackra intryck av det storslagna norska landskapet är vi tillbaka i våra hemorter på kvällen. Vrådal-Småland 50 mil

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-07-24 8+ 7.590 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • Färje- och vägavgifter
 • 5 övernattningar med frukost
 • Middag dag 1 t o m 5
 • Utflykter enligt program
 • Båttur på Lysefjorden, Lauvvik-Lysebotn
 • Entré och lunch inkl. filmvisning på Industriarbedermuseet
 • Stadsrundtur med lokalguide i Stavanger
 • Entré till Norsk Oljemuseum
 • Entré till Porsgrund Porslinsfabrik
 • Reseledarservice

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 850:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Länkar:

www.visitnorway.com
www.regionstavanger.com/en/
www.norskolje.museum.no/index.asp?mid=159
www.nordicchoicehotels.se/clarion/clarion-hotel-stavanger/
www.fjordnorway.no
www.nordicchoicehotels.se/quality/quality-straand-hotel/
http://vemork.visitvemork.no/
www.porsgrund.com/

 

Boende

Destinationshotell Dag 1 - 2
Thon Hotel Arendal

ARENDAL, Norge

Friergangen 1, N-4836 Arendal
0047-3705 2150  /arendal
www.thonhotels.no/arendal

Våningar: 5  Rum: 120  Hiss finns.


Destinationshotell Dag 2 - 4
Clarion Hotel Stavanger

STAVANGER, Norge

Ny Olavskleiv 8, N-4008 Stavanger
0047-5150 2500  
www.choicehotels.no

Våningar: 14  Rum: 249  Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio, minibar och hårfön.

Destinationshotell Dag 4 - 6
Quality Straand Hotel

VRÅDAL, Norge

N-3853 Vrådal
0047-3506 9000
straand.no/

Våningar: 3 Rum: 125 Hiss finns.
Dusch/wc, TV, radio, hårfön.
Hotellet har pool, bastu, restaurang och bar.