Hitta din resa

ÅBO OCH HELSINGFORS 4 DAGAR

 

Det går inte att med ord beskriva den hissnande känslan av att färdas på de stora fartygen i den vackra skärgården. Naturen är så nära att det känns som om man kan sträcka ut handen och nudda skärgårdshusen… innan vi kommer längre ut till havs. Vi får nu uppleva en härlig kryssning mellan Sverige och Finland. I Finland väntar trevliga dagar i städerna Åbo och Helsingfors och däremellan får vi även se den finländska skärgården ifrån land. Vi kommer till idyllen Ekenäs, den lilla fiskebyn som i dag är en levande småstad och till Fiskars och den vackra bruksmiljön, där vi kan köpa den karaktäristiska saxen med orangefärgade handtag av plast, knivar och trädgårdsaxar. Resan blir till ett riktigt härligt minne med finländska intryck.

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten - Stockholm

Bussen tar oss till Stockholm. Klockan 20.00 avgår Viking Lines fartyg och vi har nu en härlig båtfärd som väntar genom skärgårdarna i Sverige och Finland. Vi njuter av den fantastiska utsikten och äter en gemensam buffé och sedan är kvällen fri. Från Småland 35 mil.

 

DAG 2 Åbo - Helsingfors

Stor frukostbuffé serveras ombord innan vi lägger till vid Åbo hamn. Det är Finlands äldsta stad och den antas ha grundats på 1200-talet. Staden var länge maktens centrum i landet och Finlands huvudstad ända fram till 1812 då titeln flyttades till Helsingfors.  Åbo är en viktig hamnstad förstås och har daglig färjetrafik till Mariehamn och Stockholm.  En lokalguide möter upp och tar oss med på en intressant guidad tur genom den gamla staden. Efteråt fortsätter vi på vackra vägar utmed kusten från Åbo till Ekenäs.  Vi gör ett stopp i Ekenäs som numera tillsammans med Karis och Porjo kallas för Raseborg stad. En charmig stad med vackra trähus och där bevarade gatunamn berättar en del om stadslivet förr. Saxen med de orangefärgade handtagen är en typisk Fiskarsprodukt och vårt nästa besök blir i Fiskar och på Fiskars Village. Här finns en välbevarad bruksmiljö med restaurang, caféer, shopping, konsthantverk och utställningar. Det är 370 år sedan Fiskars grundades och ortens tillkomst är nära förknippad med Fiskars bruk som senare utvecklades till företaget Fiskars. Här bor det kring 600 invånare och sommartid lever samhället upp till en livaktig turistort. Resan fortsätter utmed kusten till Helsingfors och vi kör förbi små orter, en del är gamla fiskebyar där miljöerna är välbevarade. Så småningom är vi framme i huvudstaden och checkar in på vårt hotell, Scandic Park Helsinki. Efter egen tid samlas vi för en gemensam middag på hotellet. 21 mil.

 

DAG 3 Helsingfors

Vår lokalguide möter upp och vi får en guidad rundtur i Helsingfors med några stopp.  Det blir mycket att se, höra och lära om Helsinki, som staden heter på finska. Historien handlar om både Sverige, Ryssland och Finland eftersom staden har styrts av alla tre. Helsingfors är bland annat känd för sin vackra arkitektur. Här finns raka, breda gator och stenhus i nyklassicistisk stil, byggnader i jugendstil influerade av Kalevala och Alvar Altos debatterade funkisstil.  Efter rundturen har vi nära till trevliga restauranger, museer och butiker. Besök Marimekko, Iittala eller Arabia – eller bara studera stadslivet en stund. Sen eftermiddag träffas vi igen för att gå ombord på Viking Line. Vi börjar båtturen med middagsbuffé och sedan väntar en trivsam kväll ombord innan vi somnar gott i våra hytter.

 

DAG 4 Stockholm - Hemorten

Vi angör Stockholm 10.00 och gör en rundtur i vår egen huvudstad innan färden går vidare söderut. Till Småland 35 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2017-07-24 8+ 3.990 kr3.790 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

  • Buss- och båtresor
  • 2 övernattningar med del i 2-bädds hytt insides o frukost
  • 1 övernattning med frukost
  • Middag dag 1, 2 och 3
  • Lokalguide i Åbo och Helsingfors
  • Besök enligt programmet
  • Reseledare

 

Allt detta ingår i priset

Enkelrum/ enkelhytt tillägg 680:-
Tillägg utsideshytt 2-b, enkelhytt 640:-/pers  + 150:- = 790:-, del i 2-b hytt 55:-/ tillägg 45:- = 100:-/pers
Tillägg avbeställningsskydd 100:-
Tillägg platsbiljett i bussen 100:-

 

Boende

Destinationshotell Dag 2 - 3
Scandic Park Helsinki

HELSINGFORS, Finland

Mannerheimvägen 46, 00260 Helsingfors, Finland
00358 9 47371
www.scandichotels.fi/hotellit/suomi/helsinki/scandic-park-helsinki