Hitta din resa

VIETNAM OCH KAMBODJA, 13 DAGAR


   

 

Vietnam och Kambodja – två grannländer nära sammanlänkade av gynnsamt geografiskt läge, dramatisk historisk utveckling och omskakande politiska konflikter. Men skilda åt av olika religioner, varierande kulturell påverkan och olika politiska system. Två länder som tillsammans ger en stark och varierad reseupplevelse och bjuder på spännande historia, rikt folkliv, häpnadsväckande arkitektur, fascinerande kultur och mycket god mat!

Vår resa börjar i södra Vietnam, i landets största stad, det franskinfluerade Saigon (Ho Chi Minhstaden), med sitt myllrande folkliv, marknader och påminnelser om det krig som här ofta kallas för ”det amerikanska”. Men så fort vi kommer utanför staden känner vi att Södra Vietnam är det riktiga Vietnam. Risfält, vattenbufflar, konhattar och sol och värme året om bekräftar den bilden alldeles utmärkt. Lägg därtill det jättelika Mekongdeltat med oändliga risodlingsområden och hundratals kilometer av kanaler. Något lugnare är tempot i centrala Vietnam, i trakterna runt Danang, idag en av landets viktigaste hamnstäder, och charmiga handelsstaden Hoi An, där tiden tycks ha stannat bland distingerade köpmanshus och färggranna kinesiska tempel.

Kontrasten mellan det energiska folkrika Vietnam och det mer avslappnade glesbefolkade Kambodja blir väldigt tydlig under vår resa. I Siem Reap stannar vi för att upptäcka världens största tempelområde, Angkor, och en av världens största tempelbyggnader, Angkor Wat från 1100-talet. Vi gör också en tur på Tonle Sapsjön, Sydasiens största insjö som är mycket viktig för jordbruket och fisket i landets centrala delar.  Kambodjas moderna huvudstad Phnom Penh presenterar sig som en dynamisk metropol som snabbt återhämtar sig efter decennier av grymheter och konflikter.

 


 

Visa program

Dag 1 – Avresa

Med buss till Kastrup varifrån flyget avgår 13.15 till Helsingfors. Vidare från Helsingfors 16.40 till Saigon där vi landar lokal tid 08.30 dag 2. Middag och frukost serveras ombord. Tidskillnad 5 timmar.

 

Dag 2 – Ho Chi Minhstaden (Saigon) 

Efter ankomsten till Ho Chi Minhstaden (eller Saigon) gör vi en stadsvandring längs fashionabla Dong Khoigatan, under kolonialtiden känd som Rue Catinat. Vi passerar Notre Damekatedralen, Postkontoret, Hotel Continental och Stadshuset. Incheckning på Oscar Hotel.  Vår färdledare Ulf Nilsson delar med sig av sina gedigna kunskaper om Vietnam vid en gemensam träff på hotellet.  Välkomstmiddag!

 

Dag 3 – Ho Chi Minhstaden 

På förmiddagen besöker vi Cu Chi-tunnlarna där vi upptäcker ingången till ett av de sofistikerade och handgrävda tunnelsystem i flera nivåer som FNL-gerillan grävde och framgångsrikt använde sig av under Vietnamkriget. Tunnlarna och de underjordiska salarna och rummen användes som gömställen, vapengömmor, bostäder, sjukstugor och som kommunikations- och försörjningsleder. Tunnlarna just i Cu Chi var som mest 250 km långa. Idag finns omkring 121 km tunnlar bevarade som krigsminne. De har öppnats för besökande turister och utvidgats och förstärkts så att även vi västlänningar ska kunna kliva ner och få en känsla av hur det kunde vara att vistas där. Lunch i Cu Chi vid Saigonfloden.

Efteråt besöker vi f.d. Presidentpalatset som idag kallas för Återföreningspalatset då det blev en symbol över återföreningen mellan Nord- och Sydvietnam. Palatset är bevarat som det såg ut på förmiddagen den 30 april 1975 då två stridsvagnar från FNL-gerillan stormade genom grindarna, varvid Republiken Sydvietnam upphörde att existera. Vidare till War Remembrance Museum (krigsminnesmuséet) där vi får en inblick i Vietnamkrigets ohyggliga fasor och elände. Middag på egen hand, Ulf Nilsson tipsar.

 

Dag 4 – Ho Chi Minhstaden, Mekongdeltat

I dag får vi uppleva Mekongflodens delta. På vägen till det stora Mekongdeltat stannar vi till i ett Cao Daitempel. Cao Dai är en annorlunda religion, exklusiv för Vietnam med cirka två miljoner anhängare. Religionen karaktäriseras av sin speciella tempelarkitektur. Och är en blandning av alla stora världsreligioner och har som sina helgon bl.a. Jeanne d’Arc, William Shakespeare och Victor Hugo.

Efter att ha färdats genom sex länder och 4 350 kilometer från Qinghai och Tibet i Kinas inre når vi Mekongfloden Sydkinesiska sjön. De sista tjugo milen förgrenar sig floden i flera mindre grenar kallade ”De nio drakarna” – Song Cuu Long – det vietnamesiska namnet på floden. Vi kommer till My Tho i deltat för att åka båt och sampan på floden och några av dess många kanaler. Det blir också besök vid trädgårdar och plantager. Lunch i deltat och middag äter vi i Saigon på kvällen.

 

Dag 5 – Ho Chi Minhstaden, Danang, Hoi An

Flyg under förmiddagen från Saigon till Danang (ca 1 h). Ett besök väntar på det lilla, men intressanta Chammuseet. Här finns en omfattande samling av skulpturer och annan konst från det antika och gåtfulla kungariket Champa, de hade sin höjdpunkt under svensk vikingatid. I likhet med khmererna i Kambodja uppförde Champa magnifika tempel i djungeln.

Efter lunch tar vi oss söderut längs kusten till världsarvsstaden Hoi An, som under 15, 16- och 1700-talen var en av Sydostasiens viktigaste handelsstäder. Mycket av arkitektur och atmosfär finns kvar och Hoi An är idag. Det är en pärla där man gärna dröjer sig kvar för att koppla av i den avslappnade miljön, sola på stränderna och njuta av havets läckerheter på någon mysig restaurang. Trevlig shopping väntar och vem vet, du kanske syr upp sidenkläder hos någon av stans många skräddare! Incheckning på Hoi An Historical Hotel.

 

Dag 6 – Hoi An

Vi tar en promenad genom Gamla stan, ser den lokala marknaden och besöker ett välbevarat köpmanshus samt ett kombinerat kinesiskt församlingshus och daoisttempel. Även den berömda täckta Japanska bron kommer vi till. Lunch på egen hand – Hoi An har ett stort utbud av restauranger av alla de slag. Resten av dagen är programfri för egna strövtåg, cykelturer, bad och shopping.

 

Dag 7 – Hoi An, Siem Reap

Det vietnamesiska köket med sina färska vårrullar, grillspett, aromatiska nudelsoppor, sitt stora inslag av grönsaker, frukt samt fisk och skaldjur, och sin finstämda kryddning, har under det senaste decenniet stärkt sin ställning som ett av världens populäraste kök och hälsosamma. Idag är det vår tur att laga vietnamesiskt, vår lunch består av våra egenhändigt tillagade skapelser.

Efteråt åter till Danangs Internationella flygplats, varifrån vi flyger till Siem Reap i Kambodja. Flygningen tar ca 1,5 h. Visum- och passhanteringen vid ankomsten till Kambodja. Transfer till Somadevi Angkor Hotel, centralt beläget. På kvällen serveras kambodjansk välkomstmiddag.

Siem Reap är porten till Angkors tempel. Utanför Siem Reap ligger det mytiska tempelkomplexet Angkor.  Här uppfördes en gång hinduiska tempel, själva huvudtemplet Angkor Wat är helgat åt Vishnu på 1100-talet. Kring templen anlades dammar för konstbevattning och det byggdes senare buddhistiska tempel.

 

Dag 8 – Siem Reap

Idag besöker vi Tonlé Sapsjön – Sydasiens största insjö - utflykt med båt då vi bl.a. ser en flytande by. Sjön är ett av världens mest varierade och produktiva ekosystem. Området har alltid varit mycket betydelsefullt för Kambodjas matproduktion och har bidragit till att Angkorcivilisationen kunde existera så länge. Tonle sap är en mycket speciell sjö då den sägs ”andas”, d.v.s. under regnperioden fylls den upp söderifrån genom floden med samma namn och under torrperioden töms den samma väg, floden ändrar alltså riktning. Efter en gemensam lunch berättar vår färdledare Ulf om Angkors tempel och deras historia.

 

Dag 9 – Siem Reap

Vi passerar in genom den södra porten till Angkor Thom, khmerernas gamla huvudstad så att vi kan gå vidare till det berömda Bayontemplet, kanske det mest mystiska av Angkors tempel, uppbyggt av stentorn med outgrundliga Buddhaansikten.  Vi kan gå närmare och klättra upp på de branta trappstegen längs pyramidens sida. Vart vi än vänder blicken ser vi jättelika, outgrundliga stenansikten.  Ingen arkeolog eller forskare har kunnat klarlägga vad förebilden eller syftet var. Vi får även se den stora Elefantterrassen, varifrån Angkors kungar kunde inspektera sina trupper. Därefter blir det besök i det makalösa Ta Prohm, djungeltemplet som nått internationell berömmelse genom actionfilmen Tomb Rider. Här har djungeln fått ta över, kraftiga rötter slingrar sig kring stenblock och gamla statyer. Speciellt ägnar vi oss åt själva huvudhelgedomen Angkor Wat där vi i lugn och ro tillbringar eftermiddagen och förhoppningsvis får se huvudtemplet i en fin solnedgång. Lunch under dagen och middag på egen hand.

 

Dag 10 – Siem Reap, Phnom Penh

Tidigt på morgonen tar vi bussen från Siem Reap mot Phnom Penh. Under vägen hinner vi få många intryck från Kambodjas landsbygd. Vi stannar först vid den bäst bevarade av de många broar som byggdes av Angkorkungen Jajavarman VII för att hålla ihop det mäktiga imperiet. Vi äter lunch vid ett sidenväveri och i Skoun kan den djärve testa på traktens specialitet – friterade spindlar! Sen eftermiddag kommer vi till Phnom Penh. Incheckning på Sunway Hotel och middag hotellet.

Phnom Penh betyder Penhs berg och det finns ett litet berg strax norr om centrum som ger staden dess namn. Enligt vad som berättas ska en Fru Penh, på 1300-talet ha hittat 4 stycken fina buddhastatyer som kom flytande i en låda längs floden.  Hon ska ha plockat upp dem och placerat statyerna på toppen av det lilla berget intill floden. Här byggdes en pagod och till sist blev alltihop en helig plats. Idag överraskar Phnom Penh istället med sitt glittrande intensiva gatuliv och med en puls som anstår en pånyttfödd snabbt växande huvudstad.

 

Dag 11 – Phnom Penh

I Phnom Penh besöker vi det Kungliga palatset och dess Silverpagod vars golv är belagt med 5 000 plattor av äkta silver. Här finns också en förgylld buddhafigur med tusentals ädelstenar. Det 59 meter höga taket på Tronsalen är uppenbart inspirerat av Bayontemplet i Angkor. Bredvid Tronsalen står en märklig fransk villa helt i järn, skänkt till Kung Norodom av Napoleon III. Vi besöker även det vackra Nationalmuseet från 1920, byggt i traditionell kambodjansk stil. Här finns några av de vackraste skulpturerna från Angkoreran i en översiktlig kronologisk ordning. Lunch på närbelägna restaurangskolan Friends, som ger utsatta barn och ungdomar utbildning och en möjlighet till arbete inom restaurangbranschen.

Besöket på S-21 Tuol Sleng lämnar ingen oberörd, den forna skolan gjordes om till fängelse och förhörscenter efter det att de Röda khmererna hade tömt Phnom Penh i april 1975. Centret fick kodnamnet S21 och var det viktigaste och mest avancerade av en lång rad av internerings- och fångläger som under ofta enkla förhållanden sattes upp runt om i Demokratiska Kampuchea. Under eftermiddagen besöker vi också den stora Central Market med många små butiker. Middag på egen hand.

 

Dag 12 – Phnom Penh

Idag besöker vi byar som sysslar med diverse hantverk. Vi ska även besöka det som blivit känt som Killing fields (Dödens fält) efter den film som 1984 blev uppmärksammad världen över.  Killing fields är en plats ute på landsbygden där Röda khmererna mördade och begravde många av sina landsmän i massgravar och som nu är ett minnesmärke över dem som dog här. Lunch på egen hand och resten av dagen programfri för egna upptäckter. På kvällen samlas vi för avskedsmiddag.

 

Dag 13 – Phnom Penh, hemresa

Tidig transfer till flygplatsen för hemresa via Bangkok och Helsingfors. Hemkomst till Köpenhamn samma eftermiddag 16.10. 

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2018-02-07 Mindre än 8 34.200 kr Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa till / från Kastrup, vi flyger med Finnair Airlines
 • Flyg i ekonomiklass med Finnair och Bangkok Airlines, Köpenhamn  - Saigon// Phnom Penh – Köpenhamn
 • Måltider ombord, 2 * frukost och 2* middagar
 • Måltider enligt program: nio luncher och sju middagar exklusive måltidsdryck.
 • Dagens flygskatter (2017 – juli)
 • Vår reseledare/ färdledare Ulf Nilsson är med under hela resan
 • Övernattning, del i 2-bädds rum, hotell med hög turistklass. 3 nätter i Saigon, 2 nätter i Hoian, 3 nätter i Siem Reap och 2 nätter i Phnon Penh.
 • Samtliga angivna utfärder och programinslag
 • Flyg Saigon – Danang – Siem Reap i ekonomiklass inkl flygskatter
 • Transfers samt transport och entréavgifter i samband med programmet
 • Lokala engelsktalande guider
 • Skriftlig information som bifogas färdhandlingarna: Praktiska råd och tips som valuta, vaccinationer e t c, information om Vietnam och Kambodja.
 • Visum Kambodja (söks på plats, kostnad ca 35 USD)

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 5280:-
Tillägg avbeställningsskydd 600:-
Tillägg platsbiljett i bussen 100:-

På denna resa får du 500:- i rabatt t o m 30/10 (rabatten kan inte kombineras med andra rabatter)

DITT PASS ska vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst till Sverige

Anmälningsavgift: 3.500:-, slutlikviden erläggs senast 45 dagar innan avresa.

Vid avbeställnings UTAN vårt avbeställningsskydd gäller följande kostnader: mer än 45 dagar innan avresa 3 500:- (=anmälningsavgiften), 45-30 dagar innan avresa 50% av resans pris, senare än 30-0 dagar innan avresa sker ingen återbetalning.
Vid avbeställning MED vårt avbeställningsskydd och med läkarintyg gäller: full återbetalning minus expeditionsavgift på 1000: -/person med tillägg för kostnad av flygbiljett. O.B.S! avbeställningsskyddet återbetalas inte.

 

Tilläggspaket Koh Rong

Ett utmärkt utflyktspaket att lägga till efter vår gruppresa. Paketet innehåller transport med minivan från Phnom Penh till Sihanoukville (ca 3 tim.). Sihanoukville var på 60-talet Kambodjas jetsetställe där de rika och berömda samlades, ofta leddes festerna av den då ganska unge kung Sihanouk själv. Idag har staden vaknat till liv igen men kambodjanerna är inte lika mycket nattugglor som sina kusiner i Thailand. I Sihanoukvilles hamn väntar en båt som tar dig ut till den största av Kambodjas nyfunna öar, Koh Rong. En tropisk ö med fina sandstränder och några nyuppförda turistanläggningar som håller god standard. Här kan du verkligen känna dig lite speciell, de stora turistströmmarna har ännu inte hittat hit. Koh Rong används ofta som inspelningsplats för ”Survivor”, den internationella motsvarigheten till ”Robinson”. Efter några sköna dagar på stranden har du transfer tillbaka till Sihanoukville med båt och därifrån direkt med bil till Phnom Penhs flygplats.  

 

Dag för dag

Dag 1 – Phnom Penh, Koh Rong Frukost, transfer till Sihanoukville (ca 3 tim.), båt till Koh Rong (ca 1 tim.), incheckning på resort.
Dag 2-3 – Koh Rong Frukost, programfria dagar.
Dag 4 – Koh Rong, Sihanoukville, Phnom Penh, hemresa Frukost, båt till Sihanoukville (ca 1 tim.), transfer till Phnom Penhs flygplats, avresa med flyg.
Dag 5 – Hemkomst

I priset 4.600:- ingår

Tilläggspaketet Sol o Bad 19-22/2 2018
Phnom Penh – Sihanoukville minibuss ToR
Sihanoukville -  Koh Rong båttur ToR
Övernattning del i 2-b rum inkl frukost på Soksan Beach (Pavillion Garden View.

 

Boende

Destinationshotell Dag 1 - 5
Oscar Saigon Hotel

Saigon, Vietnam

68A Nguyen Hue Ave., Dist.1, Ho Chi Minh City, Vietnam
(84-8) 38292959 - 38292958
oscar-saigonhotel.com


Oscar Saigon Hotel (tidigare Century Saigon Hotel), ett fyrstjärnigt hotell, är av fransk kolonialstilarkitektur som nyligen renoverats. Dess elva våningar erbjuder 107 rum och alla sviter och rum är fint möblerade.

Destinationshotell Dag 5 - 7
Hoi An Historical Hotel

Hoi An, Vietnam

10 Tran Hung Dao St , Hoi An City Vietnam
(+84 235) 386 1445
www.hoianhistorichotel.com


Destinationshotell Dag 10 - 13
Sunway Hotel

Phnom Penh, Kambodja

No.1, Street 92, Wat Phnom, Daun Penh, Phnom Penh 12202, Kambodja
+855 23 430 333
phnompenh.sunwayhotels.com


Destinationshotell Dag 7 - 10
Somadevi Angkor Hotel

Siem Reap, Kambodja

Sivatha Blvd, Mondol II Village, Sangkat Svay Dangkum, Siem Reap Town
+855 81 967 666
www.somadeviangkor.com