Hitta din resa

JOKKMOKKS MARKNAD, 7 DAGAR


   

 

Det är populärt att följa med på vår resa till Jokkmokks marknad och redan nu kan du boka din plats till 2020 års resa. Vi rekommenderar att åka den, ni kommer att få ett reseminne som lever kvar länge. Det är för oss i södra Sverige magiskt och exotiskt att komma upp och möta den stränga kylan och vintermörkret. Resans program innehåller mer än bara Jokkmokks marknad. Vi besöker naturligtvis Ishotellet, LKAB:s gruva, Jokkmokks Tenn och Ájtte museum. Vi bor på trevliga hotell och platser t.ex. Hotel Storforsen beläget intill Storforsen i Älvsbyn. Resan går genom inlandet norrut och vi upplever svenska vinterfjäll och hemåt följer vi E4:an med avstickare till bland annat Högakustenbron och Uppsala. Det blir stopp med jämna mellanrum då vi stannar för mat- och fikaställen.

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten - Järvsö

Tidig morgon åker vi från hemorten, stannar för kaffe och fortsätter till Lindesberg för lunch. Under eftermiddagen passerar vi Dalarna och tar en paus i trakten av Falun. Vi fortsätter resan mot Hälsingland och Ljusdal. Väl framme i Järvsö checkar vi in på trevliga Hotel Järvsöbaden. Turistnäringen i Järvsö sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1860-talet fick man till exempel gästgiveritillstånd. Alla kvällar under resan äter vi gemensam middag på våra hotell. 66 mil.

 

DAG 2 Järvsö - Arvidsjaur

Vi tar plats i bussen och fortsätter resan till Östersund, Jämtlands enda stad! Vi stannar för en lunchpaus innan vi fortsätter längs ett vintrigt landskap. Vi kör den sista etappen och kommer snart till Vilhelmina och södra Lappland. Det blir stopp för kaffepaus utmed vägen och kvällstid är vi framme i Arvidsjaur, mitt i Lappland och bara 10 mil från Polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 64 mil.

 

DAG 3 Arvidsjaur - Gällivare

Trevligt besök väntar idag i Jokkmokk! Vi ska besöka Jokkmokks Tenn där vi får en rundvisning och får höra historien om deras tenn- och silverarbeten. Här har man arbetat vidare med den samiska tenntraditionen och tagit vara på de klassiska formerna och på sättet att utsmycka. Ett uppskattat inslag där personalen på ett lättsamt sätt tar emot oss. Egen tid i Jokkmokk innan vi åker vidare norrut. Om tillfälle ges tar vi svängen förbi Porjus kraftstation, en enastående byggnad. När den byggdes 1915 fick den stor uppmärksamhet på grund av sitt läge och för sin, på den tiden, avancerade byggteknik. Vi fortsätter till Gällivare där vi bor på Quality Hotel Lapland med nyrenoverade rum, relax och bastu. 22 mil.

 

DAG 4 Gällivare

Vilken unik och spännande dag! Upplevelser i Kiruna och Jukkasjärvi. Nya och avancerade framtidsplaner för Kiruna väntar då många och viktiga byggnader ska flyttas för att ge plats åt gruvdrift. I LKAB:s gruva blir vi guidade i en autentisk gruvmiljö. Vi tar del av utställningar, bildspel och multimedia som visar gruvbrytning och tillverkning av järn och stål. Vi fortsätter till Jukkasjärvi och börjar med lunch på värdshuset. Efteråt går vi över vägen till populära ICEHOTEL. Här i den fantastiska isbyggnaden får vi en guidad visning som ger en upplevelse för livet. Vi avslutar med ett trevligt besök i Jukkasjärvi kyrka innan vi återvänder till vårt hotell i Gällivare. 23 mil.

 

DAG 5 Gällivare - Älvsbyn

Den klassiska! Jokkmokks marknad. År 1605 bestämde Sveriges konung, Karl IX, att marknadsplatser skulle inrättas i norra Sverige. Här i Jokkmokk fanns då inget samhälle men detta blev platsen där Lule Lappmarks marknadsplats skulle anläggas. Utbudet av aktiviteter är stort. Det finns vinteraktiviteter, utställningar, gudstjänster, föreställningar, filmer samt föreläsningar. Även mat och dryck finns det gott om. Det blir en härlig och frisk dag ute på världens kallaste marknad. Under dagen kan man också besöka Ájtte, Svenskt Same- och Fjällmuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen. Efteråt åker vi direkt till Älvsbyn och vårt fina boende för natten, Hotel Storforsen med sitt unika läge vid Storforsen. Det är pampigt när vårfloden dånar och magiskt när kylan förvandlar vattendropparna till iskristaller. 20 mil.

 

DAG 6 Älvsbyn - Hudiksvall

Vi lämnar Polar Hotel och fortsätter resan utmed E4:an. Vi gör stopp för kaffe och lunch och tar svängen förbi Högakustenbron som nästan blir vackrare i vinterskrud. Vi fortsätter till Hudiksvall och till Quality Hotel Statt där vi övernattar. 60 mil.

 

DAG 7 Hudiksvall - Hemorten

På hemvägen stannar vi i Uppsala för en paus. I Malmköping på trevliga Plevnagården äter vi vår avskedslunch. Med en bensträckare utmed sista etappen hem är vi snart tillbaka vid hemorten. 65 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2020-02-03 Fullbokad 11.195 kr G Väntelista

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 6 övernattningar med frukost
 • Middag 6 gånger
 • Lunch 3 gånger
 • Förmiddagskaffe dag 1
 • Jokkmokks Marknad
 • Guidad visning av LKAB: s gruva
 • Guidad visning på Jokkmokks Tenn
 • Guidad visning av Icehotel
 • Inträde till Ájtte Museum
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 850:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
Järvsöbaden Turist & Konferenshotell

JÄRVSÖ, Sverige

Box 43, 820 40 Järvsö
0651-404 00
info@jarvsobaden.se

Våningar: 1   Rum: 44  Hiss finns ej.
Dusch/bad/wc, telefon, TV och radio.

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Hotell Laponia

ARVIDSJAUR, Sverige

Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur
0960-55 500
www.hotell-laponia.se

Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns.
Bad/dusch/wc, TV, telefon.
Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu.

Destinationshotell Dag 3 - 5
Quality Hotel & Resort Lapland

GÄLLIVARE, Sverige

Lasarettsgatan 1, 982 31 Gällivare
0970-77 22 90
www.nordicchoicehotels.se/quality/quality-hotel-lapland/


Quality Hotel Lapland är ett konferens- och familjehotell i centrala Gällivare med den norrländska naturen inpå knuten. Här finns moderna rum, flexibla möteslokaler, bowling, gym samt bastu och jacuzzi med enastående utsikt på taket.

Övernattningshotell Dag 5 - 6
Hotell Storforsen

VIDSEL, Sverige

Bredsel 105, 942 95 Vidsel
0929-72100
www.storforsen.se

Våningar: 5 Rum: 144 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Övernattningshotell Dag 6 - 7
Quality Hotel Statt Hudiksvall

HUDIKSVALL, Sverige

Storgatan 36, 824 22 Hudiksvall
0650-150 60
www.firsthotels.se

Våningar: 4 Rum: 106 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön. Hotellet ligger centralt.

Kommentarer

Det var en otrolig fin och trevlig resa och vi hoppas att ni vet, vilken duktig reseledare ni ha med Raija Valtonen. Aldrig innan har vi upplevt så utmärkt bra information. Hon är så påläst, förmedla det på en intressant sätt. Blanda med musiken som passar till temat osv. osv. Om hon skulle bli reseledare för vintermarknaden i Röros så kan vi tänka oss att följa med. Även Mikael var en fantastik bra chaufför, trevlig och duktig och båda arbetar perfekt tillsammans.
Det var en otrolig fin och trevlig resa och vi hoppas att ni vet, vilken duktig reseledare ni ha med Raija Valtonen. Aldrig innan har vi upplevt så utmärkt bra information. Hon är så påläst, förmedla
Horst och Magdalena Klein