Close Warning


Information: Vanliga frågor och svar inför din resa med anledning av coronaviruset. s mer här »

 

Hitta din resa

JOKKMOKKS MARKNAD, 7 DAGAR


 

 

Det är populärt att följa med på vår resa till Jokkmokks marknad och redan nu kan du boka din plats till 2021 års resa. Vi rekommenderar att åka den, ni kommer att få ett reseminne som lever kvar länge. Det är för oss i södra Sverige magiskt och exotiskt att komma upp och möta den stränga kylan och vintermörkret. Resans program innehåller mer än bara Jokkmokks marknad. Vi besöker naturligtvis Ishotellet, LKAB:s gruva, Jokkmokks Tenn och Ájtte museum. Vi bor på trevliga hotell och platser till exempel Hotel Storforsen beläget intill Storforsen i Älvsbyn. Resan går genom inlandet norrut och vi upplever svenska vinterfjäll och hemåt följer vi E4:an med avstickare till bland annat Högakustenbron och Uppsala. Det blir stopp med jämna mellanrum då vi stannar för mat och fika.

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten - Järvsö

Tidig morgon åker vi från hemorten, stannar för kaffe och fortsätter till Lindesberg för lunch. Under eftermiddagen passerar vi Dalarna och tar en paus i trakten av Falun. Vi fortsätter resan mot Hälsingland och Ljusdal. Väl framme i Järvsö checkar vi in på trevliga Hotel Järvsöbaden. Turistnäringen i Järvsö sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan på 1860-talet fick man här gästgiveritillstånd. Alla kvällar under resan äter vi gemensam middag på våra hotell. 66 mil.

 

DAG 2 Järvsö - Arvidsjaur

Vi tar plats i bussen och fortsätter resan till Östersund, Jämtlands enda stad! Här stannar vi för en lunchpaus innan resan fortsätter längs ett vintrigt landskap. Under eftermiddagen kommer vi till Vilhelmina och södra Lappland. Kvällstid kommer vi till Arvidsjaur, mitt i Lappland och bara 10 mil från Polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 64 mil.

 

DAG 3 Arvidsjaur - Gällivare

Trevligt besök väntar idag i Jokkmokk! Vi ska besöka Jokkmokks Tenn där vi får en rundvisning och höra historien om deras tenn- och silverarbeten. Här har man arbetat vidare med den samiska tenntraditionen och tagit vara på de klassiska formerna och på sättet att utsmycka. Ett uppskattat inslag där personalen på ett lättsamt sätt tar emot oss. Egen tid i Jokkmokk innan vi åker vidare norrut. Om tillfälle ges tar vi svängen förbi Porjus kraftstation, en enastående byggnad. När den byggdes 1915 fick den stor uppmärksamhet på grund av sitt läge och för sin, på den tiden, avancerade byggteknik. Vi fortsätter till Gällivare där vi bor på Grand Hotel Lapland där det också finns relax och bastu. 22 mil.

 

DAG 4 Gällivare

Vilken unik och spännande dag! Upplevelser i Kiruna och Jukkasjärvi. Nya och avancerade framtidsplaner för Kiruna väntar då många och viktiga byggnader ska flyttas för att ge plats åt gruvdrift. I LKAB:s gruva blir vi guidade i en autentisk gruvmiljö. Vi tar del av utställningar, bildspel och multimedia som visar gruvbrytning och tillverkning av järn och stål. Vi fortsätter till Jukkasjärvi och börjar med lunch på värdshuset. Efteråt går vi över vägen till populära ICEHOTEL. Här i den fantastiska isbyggnaden får vi en guidad visning som ger en upplevelse för livet. Vi avslutar med ett trevligt besök i Jukkasjärvi kyrka innan vi återvänder till vårt hotell i Gällivare. 23 mil.

 

DAG 5 Gällivare - Vidsel

Den klassiska! Jokkmokks marknad. År 1605 bestämde Sveriges konung, Karl IX, att marknadsplatser skulle inrättas i norra Sverige. Här i Jokkmokk fanns då inget samhälle men detta blev platsen där Lule Lappmarks marknadsplats skulle anläggas. Utbudet av aktiviteter är stort. Det finns vinteraktiviteter, utställningar, gudstjänster, föreställningar, filmer samt föreläsningar. Även mat och dryck finns det gott om. Det blir en härlig och frisk dag ute på världens kallaste marknad. Under dagen kan man också besöka Ájtte, Svenskt Same- och Fjällmuseum som är huvudmuseum för den samiska kulturen. Efteråt åker vi direkt till Älvsbyn och vårt fina boende för natten, Hotel Storforsen med sitt fantastiska läge vid Storforsen. Det är pampigt när vårfloden dånar och magiskt när kylan förvandlar vattendropparna till iskristaller. 20 mil.

 

DAG 6 Vidsel - Hudiksvall

Vi lämnar Hotel Storforsen och fortsätter resan utmed E4:an. Vi gör stopp för kaffe och lunch och tar svängen förbi Högakustenbron som nästan blir vackrare i vinterskrud. Vi fortsätter till Hudiksvall och till Quality Hotel Statt där vi övernattar. 60 mil.

 

DAG 7 Hudiksvall - Hemorten

På hemvägen stannar vi i Uppsala för en paus. I Malmköping på trevliga Plevnagården äter vi vår avskedslunch. Med en bensträckare utmed sista etappen hem är vi snart tillbaka vid hemorten. 65 mil.


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2021-02-01 8+ 12.490 kr Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Bussresa
 • 6 övernattningar med frukost
 • Middag 6 gånger
 • Lunch 3 gånger
 • Förmiddagskaffe dag 1
 • Jokkmokks Marknad
 • Guidad visning av LKAB: s gruva
 • Guidad visning på Jokkmokks Tenn
 • Guidad visning av Icehotel
 • Inträde till Ájtte Museum
 • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 2 390:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
Järvsöbaden Turist & Konferenshotell

JÄRVSÖ, Sverige

Box 43, 820 40 Järvsö
0651-404 00
www.jarvsobaden.se

Våningar: 1   Rum: 44  Hiss finns ej.
Dusch/bad/wc, telefon, TV och radio.

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Hotell Laponia

ARVIDSJAUR, Sverige

Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur
0960-55 500
www.hotell-laponia.se

Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns.
Bad/dusch/wc, TV, telefon.
Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu.

Destinationshotell Dag 3 - 5
Grand Hotel Lapland

GÄLLIVARE, Sverige

Lasarettsgatan 1, 982 31 Gällivare
0970-77 22 90
www.grandhotellapland.se


Grand Hotel Lapland är ett konferens- och familjehotell i centrala Gällivare med den norrländska naturen inpå knuten. Här finns moderna rum, flexibla möteslokaler, bowling, gym samt bastu och jacuzzi med enastående utsikt på taket.

Övernattningshotell Dag 5 - 6
Hotell Storforsen

VIDSEL, Sverige

Bredsel 105, 942 95 Vidsel
0929-72100
www.storforsen.se

Våningar: 5 Rum: 144 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Övernattningshotell Dag 6 - 7
Quality Hotel Statt Hudiksvall

HUDIKSVALL, Sverige

Storgatan 36, 824 22 Hudiksvall
0650-150 60
www.nordicchoicehotels.se/hotell/sverige/hudiksvall/quality-hotel-statt/

Våningar: 4 Rum: 106 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön. Hotellet ligger centralt.

Kommentarer

Vilken upplevelse! Riktig vinter. Fantastiska besöksmål. Detta tillsammans med superduktig och trevlig reseledare och chaufför gjorde resan till ett härligt minne.
Vilken upplevelse! Riktig vinter. Fantastiska besöksmål. Detta tillsammans med superduktig och trevlig reseledare och chaufför gjorde resan till ett härligt minne.
Birgitha Westerdahl
Vi hade höga förväntningar men dom överträffades ,bra upplägg toppen guide och chaufför .Det tar tid att smälta alla upplevelser.Lite minus var sista övernattningen i Hudiksvall.
Vi hade höga förväntningar men dom överträffades ,bra upplägg toppen guide och chaufför .Det tar tid att smälta alla upplevelser.Lite minus var sista övernattningen i Hudiksvall.
Christer och Lillemor Andersson