Close Warning


Information: Vanliga frågor och svar inför din resa med anledning av coronaviruset. s mer här »

 

Hitta din resa

NOSTALGIVÄGAR I SVERIGE, 5 DAGAR


 

 

En resa på gamla allfarvägar genom Gästrikland, Hälsingland, Medelpad och Ångermanland. Genom bruksorter, fiskelägen och byar som påminner om ett tidigare Sverige, innan storskalighet och urbanisering på 60- och 70-talen förändrade landskapsbilden och samhället dramatiskt. Vägarna med sina natursköna sträckningar är upplevelser i sig.

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Gävle

Vi lämnar hemorten för att åka till Gästrikland och Gävle som är residensstad och största ort i landskapet. Vid ankomsten möter vi vår lokalguide som ska visa oss Gamla Gefle, en stadsdel med trähusbebyggelse från 1700-talet. Som tur är har de gamla trähusen överlevt både storbranden 1869 och 50-talets rivningshysteri. Efteråt tar vi in på Clarion Hotel Winn centralt beläget. 48 mil.

 

DAG 2 Gävle – Sundsvall

Axmar bruk är förmiddagens besök som vi kommer till via norrlandet. Ett gammalt järnbruk där vi går en guidad visning på bruksområdet och hyttan. I dag är det ett fint kulturreservat på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland. Kustvägen tar oss genom Söderhamn och till det idylliska fiskeläget Skärså. Här äter vi lunch på restaurang Albertina, en av Hälsinglands mest besökta restauranger och som håller till i en nedlagd konservfabrik. Vi åker en bit av den så kallade Jungfrukustvägen förbi Sörfjärden och Galtströms bruk till Svartvik. Väl framme i Sundsvall, staden där träpatronerna styrde under sågverkens storhetstid, tar vi in för två nätter på anrika Elite Hotel Knaust, vida känt för sin vackra marmortrappa och spegelsal. Centralt beläget och med imponerande miljöer. Under eftermiddagen väntar en guidad stadsvandring i Sundsvalls stenstad och där får vi höra om stadens historia innan och efter storbranden 1888. 25 mil.

 

DAG 3 Utflyktsdag – Höga Kusten och Hernö Gin.

Via Höga Kusten-bron kommer vi till världsarvet Höga Kusten, den dramatiska kustlinjen mellan Ångermanälven och Örnsköldsvik. Vi besöker Naturrum Höga Kusten vid Skuleskogens nationalpark, där lokalguide möter upp och berättar om det särpräglande landskapet. Därefter fortsätter vi till det vackra Nordingrå som sägs innehålla 52 byar och 52 sjöar. Vi kommer till Mannaminne, en unik plats med historiska samlingar, konst och värdshus. På vägen tillbaka tar vi av i Härnösand och mot prisbelönta Hernö Gin, det lilla destilleriet i den ångermanländska skogen. Intressant att smaka på någon av de ädla dryckerna och få höra om produktionen och filosofin bakom tillverkningen. 27 mil.

 

DAG 4 Tidernas väg

Vi kommer att följa Tidernas väg från Ånge. Här börjar Tidernas väg som sträcker sig ner till Uppsala och följer en ås där vägen gått sedan vikingatiden. Den slingrar sig igenom vackra älvdalar, sjöar och gamla järnbruksmiljöer. I Järvsö besöker vi kulturområdet Stenegård som är en del av världsarvet Hälsingegårdar och en storgård och ett populärt besöksmål. Vi passerar Gästrikland och kommer snart till Dalarna och Sundborn. På Carl Larssongården väntar ett fantastiskt besök. Vi kliver in i hemmet och får uppleva den omtalade inredningen och atmosfären. Med guide går vi runt och får ”möta” Karin och Carl, kändisparet från 1700-talet. Fortfarande präglar deras liv och konstnärskap bilden av Sverige både här hemma och utomlands. Efteråt åker vi mot Falun och tar in på First Hotel Grand. 40 mil.

 

Dag 5 Falun – Hemorten

Hemresan bjuder också på godbitar av nostalgi. Först frestar vi med ett besök i pittoreska Nora! En gammal trästad med välbevarade byggnader och kvarter. Det blir en stund egen tid till att strosa runt.  Resan fortsätter och efter vi har passerat Örebro är vi snart vid Norra Vättern. Efter Askersund tar vi av mot Stjernsunds slott, byggt i nyklassicistisk stil och vackert beläget på en udde i sjön Alsen. I Slottscaféet intill stranden äter vi vår  lunch.  Vi fortsätter sedan de sista milen till våra hemorter. 41 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2020-07-29 8+ 6.890 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

  • Bussresa
  • 4 övernattningar med frukost
  • Lunch dag 1, 2 och 5
  • Middag dag 1, 2, 3 och 4
  • Lokalguide i Gävle och Sundsvall
  • Entré och visning på Axmar Bruk
  • Entré och visning på Naturrum Höga Kusten
  • Besök på Hernö Gin, provsmakning
  • Entré och visning på Carl Larsson Gården
  • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 320:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 100:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
Clarion Hotel Winn

GÄVLE, Sverige

Norra Slottsgatan 9, 801 38 Gävle
026-64 70 00  
www.clarionwinngavle.se

Våningar: 3  Rum: 200 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Destinationshotell Dag 2 - 4
Elite Hotel Knaust

SUNDSVALL, Sverige

Storgatan 13, 852 30 Sundsvall
060-608 00 00
www.elite.se/sv/hotell/sundsvall/hotel-knaust/


Övernattningshotell Dag 4 - 5
First Hotel Grand

FALUN, Sverige

Trotzgatan 9-11, 791 71 Falun
023-794880 /grandfalun
www.firsthotels.se/grandfalun

Våningar: 4/5 Rum: 151 Hiss finns.
Dusch/wc, telefon, TV och radio.