Close Warning

Vi vill bara påminna våra resenärer om att alltid ta med pass på alla våra utlandsresor då regeringen nu beslutat att gränskontroller vid inre gräns ska utökas.
Läs mer här https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/juni/granskontroller-vid-inre-grans-utokas/

Hitta din resa

EN RESA TILL SAMERNAS LAND, 7 DAGAR


   

 

Samernas historia går tillbaka fler än 2000 år och arkeologiska fynd gör att historien ständigt får skrivas om. Följ med på en resa till Sápmi – samernas land! Vi upplever fjällvärlden och samernas vardag hos bland annat Båtsuoj Samecenter. Vi passerar Polcirkeln vid gränsen till Norge, där vi gör ett besök i Mo i Rana. På köpet får vi det exotiska med dagsljus dygnets alla timmar. En intressant resa? Det är bara förnamnet!

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Hudiksvall

Tidig morgon åker vi från hemorten. Vi stannar under dagen för matpauser. Under eftermiddagen passerar vi Uppland och kommer in i Gästrikland där vi tar en rast. Resan fortsätter mot Hälsingland och Hudiksvall där vi checkar vi in på Quality Hotel Statt, ett anrikt hotell beläget centralt i staden. 64 mil.

 

DAG 2 Hudiksvall - Arvidsjaur

Vi tar plats i bussen och åker mot Höga Kusten bron. Det blir en bra kombination med förmiddagskaffe och besöksmål. Bron är en attraktion av världsklass där man har milsvid utsikt ut mot Ångermanälven. Resan fortsätter norröver och vi passerar Örnsköldsvik och Nordingrå. Lunchstopp gör vi strax efteråt och fortsätter sedan de sista milen till Arvidsjaur. Vi är nu mitt i Lappland och bara 10 mil från polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia. 58 mil.

 

DAG 3 Utflyktsdag till Arjeplog

Idag ska vi ägna oss åt Arjeplog med omgivningar. Först åker vi till berget Galtispuoda c:a 11 kilometer från centrum. Vi möts här av en fantastisk mångmilautsikt, från toppen ser man både sjöar och älvar som omger Arjeplog. Vid klart väder kan man se de fyra grannkommunerna, Sorsele, Jokkmokk, Arvidsjaur och Saltdal kommun i Norge. Vidare till nästa besök som är på Båtsuoj Samecenter. Det blir en härlig förmiddag där vi får ta del av samernas seder och bruk och lära oss allt om renarnas praktiska betydelse. Här kan vi lyssna till knäppet av renens klövar och ljudet av skällrenens bjällra. Vi tar sedan en kort promenad ner till kåtorna vid sjön där vi serveras dagens lunch. Här sitter vi på renskinn runt den varma sprakande elden. Vi återvänder till Arjeplog för att göra ett besök vid Silvermuséet. Den världsberömde lappmarksdoktorn Einar Wallqvist grundade museet, berömt för sina unika samlingar av samiskt silver. Här träffar vi en guide som tar oss med på en resa tillbaka i tiden. Efteråt tillbaka till hotellet i Arvidsjaur. 18 mil.

 

DAG 4 Arvidsjaur – Mo i Rana – Silvervägen - Vilhelmina

Vi har en dagsfärd framför oss där fantastiska naturupplevelser väntar. Vi åker norrut längs Silvervägen, en gammal historisk färdväg, som har fått sitt namn av silvertransporterna från Nasafjällsgruvan vid norska gränsen på 1600-talet. Leden passerade de storslagna sjösystemen vid Arjeplog, förbi Arvidsjaur och vidare till utskeppningshamnen i Skellefteå. I trakterna av Vuoggatjålme passerar vi Polcirkeln och snart passerar vi gränsen mot Norge. Vi åker längs Löndsdalen och Dunderlandsdalen och i trakterna av Stödi passerar vi ånyo Polcirkeln och kommer fram till Mo i Rana, där vi också äter lunch. Åter mot Sverige nu längs Blå Vägen som går utmed den utbyggda Umeälven. Via bland annat Storuman bland annat kommer vi framåt kvällen till dagens etappmål, Vilhelmina. Vårt Hotell Wilhelmina ligger vackert vid Volgasjön och vi har en storslagen utsikt över både sjön och Blaikfjället. 68 mil.

 

DAG 5  Vilhelmina - Trappstegsforsarna – Fatmomakkes kyrkby - Östersund

Första besöket är idag utmed Malgomajsjön och vi gör ett fotostopp vid Trappstegsforsarna. Via Saxnäs åker vi mot Fatmomakkes kyrkby, sedan 1700-talet samernas samlingsplats. Platsen har haft, och har fortfarande stor betydelse som en andlig och mångkulturell mötesplats i Norrlands inland. Samer och nybyggare har haft skilda byggnadstraditioner, vilket avspeglar sig i Fatmomakke. En guide möter oss och berättar om allehanda ting och därefter serveras vi äkta kokkaffe med smörgås i Lapp-Lisas bönekåta. Bönekåtan byggdes 1947 och bekostades av Anna-Lisa Öst, mer känd som Lapp-Lisa. Resan fortsätter via Klimpfjäll vidare längs Vildmarksvägen och upp på Stekenjokkplatån. Här uppe på den trädlösa och milsvida fjällheden flyter de båda åarna Gavostjukke och Saxån fram. Har man tur kan man se både kungsörn och fjällräv. Färden går vidare mot Gäddede, där vi stannar för lunch på restaurang Pilgrim. Mot Jämtlands ”huvudstad” Östersund och här tar vi in på centralt belägna Clarion Hotel Grand. 48 mil.

 

DAG 6 Östersund - Frösön – Mora

Vi passar på att besöka vackra Frösön innan vi åker mot Mora. Vi gör ett stopp på vägen i Persåsen för att äta lunch. Under eftermiddagen är vi framme och vid vårt boende på Hotell Mora Parken. Tid finns till att på egen hand strosa i Mora stad, kanske blir det besök på Zorngården? 31 mil.

 

DAG 7 Mora – Arboga – hemorten

Siljan kommer vi förbi och vi gör ett kort uppehåll i Rättvik innan vi fortsätter. Arboga är en trevlig gammal stad med välbevarad stadskärna som påminner om svunnen tid. Tack vara ett strategiskt läge och goda transportmöjligheter blev staden tidigt en viktig handelsplats. Här gör vi en lunchpaus och tar oss en promenad bland de mysiga kvarteren. Vi kör sedan den sista etappen mot hemorten med många fina minnen från underbar natur, intressanta besök och förmodligen nyvunnen kunskap om samernas kultur. 54 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2019-07-09 8+ 8.670 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

  • Bussresa
  • 6 övernattningar med frukost
  • Middagar alla dagar
  • Lunch dag 3, 4, 5 och 7
  • Guidad visning på Båtsuoj Skogsamecenter
  • Entré och information på Silvermuseet
  • Guide och fm kaffe i Fatmomakke Kyrkstad
  • Reseledare

 

Övrigt

Enkelrumstillägg 1 760:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 1 - 2
Quality Hotel Statt Hudiksvall

HUDIKSVALL, Sverige

Storgatan 36, 824 22 Hudiksvall
0650-150 60
www.firsthotels.se

Våningar: 4 Rum: 106 Hiss finns.
Dusch/bad/wc, telefon, TV, radio och hårfön. Hotellet ligger centralt.

Destinationshotell Dag 2 - 4
Hotell Laponia

ARVIDSJAUR, Sverige

Storgatan 45, 933 33 Arvidsjaur
0960-55 500
www.hotell-laponia.se

Våningar: 4 Rum: 200 Hiss finns.
Bad/dusch/wc, TV, telefon.
Hotellet har restaurang, pool, bar, relaxavdelning med bastu.

Övernattningshotell Dag 4 - 5
Hotel Wilhelmina

VILHELMINA, Sverige

Volgsjövägen 16, 912 34  Vilhelmina
0940-554 20           Fax: 0940-101 56
www.hotellwilhelmina.se/

Våningar: 4  Rum: 64  Hiss finns.
Dusch/wc, TV, telefon och fön.
Centralt beläget hotell med bastu, restaurang och bar.

Övernattningshotell Dag 5 - 6
Clarion Hotel Grand Östersund

ÖSTERSUND, Sverige

Prästgatan 16, 831 31 Östersund
063-55 60 00 /se087
www.nordicchoicehotels.se/clarion/clarion-hotel-grand-ostersund

Våningar: 4 Rum: 176 Hiss finns.
Dusch/wc, telefon, TV, radio, värdeskåp, strykjärn och hårfön.
Hotellet ligger i centrum och har restaurang, bar, pool och bastu.

Övernattningshotell Dag 6 - 7
Mora Parken Hotell och Konferenscenter

MORA, Sverige

Parkvägen, 792 37 Mora
0250-276 00  
www.moraparken.se

Våningar: 1 Rum: 73
Dusch/wc, telefon, radio, TV och hårtork.
Hotellet har relax, bastu, restaurang och bar. Centralt beläget, 800 meter till centrum.
Naturskönt beläget hotell i modern dalastil.