Close Warning


Information: Vanliga frågor och svar inför din resa med anledning av coronaviruset. s mer här »

 

Hitta din resa

FINLANDS VACKRASTE VÄGAR, 7 DAGAR


 

 

Upplev Finland - vårt grannland i öster, under en rundresa längs dess vackraste vägar. Vi börjar med ett besök i gamla trästaden Borgå i söder och följer sedan Kungsvägen österut. I Karelen, gränslandet mot Ryssland, kommer vi till bland annat Valamo kloster. Resan fortsätter genom ett glittrande sjölandskap. Vi besöker Alvar Aaltos museum i Jyväskylä och Muminmuseet i Tammerfors. Under slutet av resan, på väg mot Åbo, tar vi av till Nådendal där en vacker liten stad visar upp sig. Under vår färd får vi också ta del av spännande besök i städer med slott, kyrkor, kloster och viktig nutids- och kulturhistoria.

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Stockholm

Bussen tar oss till Stockholm och Stadsgården där Viking Lines fartyg avgår 16.00 / 16.30. Vi blir tilldelade våra insideshytter och äter en gemensam buffé ombord.  35 mil.

 

DAG 2 Kungsvägen och Lappeenranta

Från Helsingfors följer vi den gamla Kungsvägen österut mot den ryska gränsen. Kungsvägen gick mellan Stockholm och Viborg, som var gränsstaden mot Ryssland när Finland tillhörde Sverige. I den historiska och pittoreska staden Borgå får vi en guidad stadsrundtur. Vi fortsätter längs kustvägen till Kotka vid Finska vikens kust. Staden är en betydande hamn- och industristad med Finlands största exporthamn. Det blir ett stopp vid Kejsarens fiskestuga vid Langinkoski, dit ryska kejsar-familjen kom varje år och där vi får en guidad visning. Vi vänder norröver mot Lappeenranta, även kallad ”Karelens södra port” och betraktad som en livlig turistort. Vi tar in på Hotell Scandic Patria.  26 mil.

 

DAG 3 Imatra - Savonlinna 

Vi lämnar Lappeenranta och kommer till Imatra, belägen vid Finlands vattenrikaste älv Vuoksen. Staden ligger inklämd mellan Finlands största sjö Saimen och Ryssland. I Punkaharju börjar den berömda Punkaharjuåsen som bildar en sju kilometer lång naturlig bro och bjuder på hisnande vackra vyer över sjöarna Puruvesi och Pihlajavesi. I Kerimäki besöker vi världens största träkyrka byggd 1847. En av tankarna var att hälften av socknens invånare skulle rymmas på de 3.300 sittplatserna. Vidare till en av Finlands finaste sommarstäder; Savonlinna, belägen på holmar och uddar.  På egen ö tornar den gamla fästningen Olofsborg majestätiskt upp sig. Varje år hålls här internationell operafestival. Vi checkar in på Original Sokos Hotel Seurahuone.  Det medeltida Olofsborg finns på nära avstånd från hotellet. I Finland badar man gärna bastu och på hotellets 6:e våning kan vi kombinera detta med en fantastisk utsikt över Saimen. 18 mil.

 

DAG 4 Valamo kloster - Karelen Kuopio

I dag besöker vi det intressanta Nya Valamo kloster. Klostret ligger i Heinävesi och är Finlands ortodoxa kyrkas enda munkkloster. Enligt deras egen krönika grundade den grekiske munken Sergel på 1100-talet ett kloster på ön Valamo i sjön Ladoga i Ryssland. Klostret hade sin höjdpunkt kring förra sekelskiftet och då bestod brödraskapet av 359 munkar och 562 noviser. Eftersom Valamo var ryskt innebar revolutionen 1917, en dramatisk förändring. År 1939 hade antalet bröder minskat till bara 200 personer. Till följd av kriget flydde klosterbröderna över sjön Ladogas is till Finland 1940 och de fann så småningom en fristad i Heinävesi. Efter krigets slut grundade man det nya Valamo. Idag är turism den viktigaste näringskällan. Vi får en guidad rundvandring på klostret och äter lunch i deras restaurang Trapesa (grekiska namnet för matbord). Resan fortsätter till Kuopio som tillsammans med Nya Valamo är centrum för det Ortodoxa Karelen. Vi gör en rundtur för att se staden och den milsvida utsikten från berget Puijo. Vi checkar in på Hotell Scandic Kuopio nära centrum och den vackra sjön Kallavesi. 26 mil.

 

DAG 5 Alvar Aalto museum i Jyväskylä och lokalguide i Tammerfors

Efter ett uppehåll i vackra Kuopio åker vi mot nästa stad med en annan karaktär. Vi åker mot livskraftiga Jyväskylä, känt för att erbjuda många möjligheter inom motion och hälsa, naturupplevelser och kultur. Staden går naturligtvis också i Alvar Aaltos fotspår och vi besöker hans museum och får en guidad visning. Alvar var arkitekt, formgivare och banbrytare inom modern arkitektur och ritade en rad olika typer av hus. Han är också designer till den kända Alvar Aalto-vasen hos Iittala. Själva museet är en arkitektonisk upplevelse av rymden och byggnaden samtidigt. Resan fortsätter mot Tammerfors som har förklarat sig vara världens bastuhuvudstad – det finns fler offentliga bastun här än i någon annan stad i hela Finland. Omkring staden finns två inlandsjöar som bildar Tammerforsen. Runt forsen växte det upp stora industrier. Tammerfors är historisk, det är Finlands första och största industristad och kallas också för ”Finlands Manchester”. En kvarleva från industrins storhetstid är alla de stora, röda tegelbyggnader mitt i centrum som idag används till kulturella ändamål. Vi får se och höra mer om det här under vår guidade rundtur. Efteråt tar vi in på Hotell Scandic Rosendahl, nära sjö och centrum. Och förstås, bastu finns på hotellet och sandstrand vid sjön. 30 mil.

 

DAG 6 Muminmuseet i Tammerfors, Nådendal och Åbo – Viking Line

Innan vi lämnar Tammerfors besöker vi Muminmuseet. Här finns den stora konstsamlingen Mumindalen, som Tove Jansson har donerat. Tove är känd över hela världen som mumintrollens skapare och hennes muminböcker har översatts till över 50 språk. Resan fortsätter mot Nådendal, den vackra småstaden med skärgårdsstämning och mysigt centrum. Här gör vi ett uppehåll innan vi fortsätter mot Åbo. Incheckning i god tid innan Viking Lines fartyg avgår 20.55 och vi blir tilldelade våra insideshytter. Vi samlas sedan för en gemensam buffé. 37 mil.

 

DAG 7 Stockholm – Hemorten

Vi angör Stockholm tidig morgon. Under hemresan gör vi stopp för matpaus. 35 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2020-08-04 8+ 9.490 kr Boka

 

Allt detta ingår i priset

 • Buss- och båtresor
 • 2 övernattningar del i 2-bädds insideshytt inkl frukost
 • 4 övernattningar med frukost
 • Middag alla kvällar
 • Lunch dag 5 på Valamo kloster
 • Entré och visning Tsar Alexanders Fiskestuga
 • Guidad visning på Nya Valamo Kloster
 • Lokalguide i Borgå
 • Lokalguide i Tammerfors
 • Entré och visning på Alvar Aalto Museum
 • Entré och visning på Muminmuseet
 • Besök enligt programmet
 • Reseledare

 

Övrigt

Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg enkelrum/enkelhytt insides 3 130:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

 

Boende

Övernattningshotell Dag 2 - 3
Scandic Hotel Patria

VILLMANSTRAND, Finland

Kauppakatu 21, FIN-53100 Lappenranta
00358-5 677 511  
www.scandic-hotels.com

Våningar: 5  Rum: 132  Hiss finns.
Dusch/wc, telefon, TV, radio och hårfön.

Övernattningshotell Dag 3 - 4
Original Sokos Hotel Seurahuone

SAVONLINNA, Finland

Eriksgatan 23, 20100 Åbo, Finland
+358 2 3373800
www.sokoshotels.fi/fi/turku/sokos-hotel-seurahuone


Övernattningshotell Dag 4 - 5
Hotell Scandic Kuopio

KUOPIO, Finland

Satamakatu 1, 70100 Kuopio, Finland
+358 17 195111
www.scandichotels.com/hotels/finland/kuopio/scandic-kuopio


Övernattningshotell Dag 5 - 6
Scandic Rosendahl

Tammerfors, Finland

Pyynkintie 13, FIN 33230 Tammerfors
00358-3244 1111
www.scandic-hotels.com

Fax: 00358-3244 12211
Våningar: 3 Rum: 213 Hiss finns.
Rumsstandard: Dusch/wc, telefon, TV, radio, hårfön.