Close Warning

Vi vill bara påminna våra resenärer om att alltid ta med pass på alla våra utlandsresor då regeringen nu beslutat att gränskontroller vid inre gräns ska utökas.
Läs mer här https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2018/juni/granskontroller-vid-inre-grans-utokas/

Hitta din resa

SAIMA KANAL, 5 DAGAR


     

 

Följ med från västkust till östgräns via den vackra vattenleden och upplev både svensk, finsk och rysk historia. Saima kanal är kanske den vackraste vägen till Ryssland?

 


 

Visa program

DAG 1 Hemorten – Stockholm

Bussen tar oss till Stockholm och Stadsgården där Viking Lines fartyg avgår 16.00. Vi äter en gemensam buffé ombord. 35 mil.

 

DAG 2 Helsingfors – Lappeenranta

Väl i land i Finland blir det en rundtur i Helsingfors stad, innan vi färdas norrut mot kända skidorten Lahti. Vi gör ett uppehåll i centrum för egen tid och lunch. Resan fortsätter österut mot den vackert belägna staden Lappeenranta, eller Villmanstrand på svenska. Staden är Finlands port mot öster och och ligger precis vid Stor-Saimen, Finlands största sjö. Här finns ett färgrikt förflutet med kulturinslag från både öst och väst. Finlands äldsta ortodoxa kyrka finns här bl a och i stadens trevliga centrum kan vi hitta fina handarbeten och hantverk. Vi bor två nätter på Scandic Laapeenranta City. 26 mil.

 

DAG 3 Saima Kanal

Vid passagerarhamnen ligger M/S Carelia klar för avgång och resa på Saima Kanal till Viborg. Under kanalresan passerar vi genom åtta slussar. Vi har lokalguide som följer med gruppen hela dagen och innan vi kommer fram till Viborg äter vi lunch ombord. Ursprungliga kanalen öppnades för trafik 1856 och den nuvarande 1968, den är 43 km lån och hälften av den ligger på den ryska sidan. Det är roligt att stå på däck när man slussar och det brukar vara minst lika många som står på land för att titta på. Naturen skiftar och vi färdas i en lugn och behaglig takt. Viborg, staden med svensk, finsk och rysk historia, var fram till 1939 Finlands andra största stad. Staden förlorades till ryssarna i kriget och invånarna evakuerades till platser runt hela Finland. Under en rundtur med inhyrd buss får vi veta mer om historien och även se lite mer av staden och tillfälle till egen tid. Sen eftermiddag avgår M/S Carelia  och vi äter middagsbuffé ombord  innan vi når Laapeenranta igen. Från hamnen är det nära till hotellet, ca 5 minuters promenad. En kväll att koppla av på hotellet eller kanske en drink i hotellets trivsamma bar lockar.

 

DAG 4 Lappeenranta - Helsingfors

Resan fortsätter till Kotka där vi tittat på den fiskestuga som ryske tsaren Alexander lät uppföra vid Langinkoski fors. Vidare förbi Lovisa och kommer vid lunchtid till Borgå. Staden har bevarat sin medeltida stadsplan med små gränder och gammal bebyggelse. De röda strandbodarna , som blivit symbol för Borgå , berättar sjöfartens och handelns historia. Vi får tid för lunch och en stunds egna strövtåg. Den som önskar kan också besöka skalden Johan Ludwig Runebergs hem innan vi fortsätter till Helsingfors och Viking Line som vi åker med tillbaka till Sverige. 18.00 avgår färjan och när vi har fått våra hytter samlas vi för buffé ombord. Sedan är kvällen fri för att delta i nöjesutbudet och kanske handla tax-free. 28 mil.

 

Dag 5 Stockholm - Hemorten

Frukostbuffén står framdukad och den vackra utsikten över Stockholms skärgård får vi på köpet. Från Stadsgården fortsätter vi hemresan, vi gör paus för lunch och är sedan tillbaka vid hemorten igen. 35 mil.

 


 

Dela med dig av resan
Avgång Platser kvarPlatser Pris PåstigningsorterPåst.ort
2019-07-30 Mindre än 8 7.820 kr G Boka

 

Allt detta ingår i priset

  • Buss- och båtresor
  • 2-bäddshytt insides Stockholm- Helsingfors t/r
  • Frukost dag 2 t o m dag 5
  • Smörgåsbord dag 1 och 4
  • Middag dag 2 och 3
  • Lunch dag 3
  • Båttur på Saima Kanal
  • Lokalguide dag 3
  • Inträde till Tsarens fiskestuga
  • Reseledare

 

Övrigt

Tillägg för enkelrum/insideshytt 1 900:-
Tillägg avbeställningsskydd 150:-
Tillägg platsbiljett i bussen 250:-

Ett giltigt pass är obligatoriskt för kryssningsturer till Viborg. Passet måste vara giltigt minst sex månader efter turen.

En tydlig kopia av passet (fotosidan) skall skickas in till Ramkvillabuss AB senast 35 dagar innan resan.

 

Boende

Destinationshotell Dag 2 - 4
Hotell Scandic City Lappeenranta

LAPPEENRANTA, Finland

Valtakatu 31, 53100 Lappeenranta, Finland
+358 200 48128
www.cumulus.fi/hotellit/lappeenranta/cumulus-city-lappeenranta